Hoe werkt een website?

Home / Blog / Hoe werkt een website?

Hoe werkt een website?
Hoe werkt een website? Een website is een combinatie van pagina’s die met elkaar in verbinding staan door middel van links. ­Elke pagina is opgebouwd uit een layout (HTML), opmaak (CSS) en eventueel functies (bijvoorbeeld PHP of Javascript). In dit blog lees je hoe deze samenwerken tot een website.

HTML

HTML staat voor Hypertext Markup Language. Dit is de taal die de layout van een webpagina beschrijft. HTML deelt een webpagina op in rijen en kolommen. Ook wordt beschreven waar tekst, knoppen, afbeeldingen en andere elementen worden geplaatst. De layout en elementen zijn dan nog dimensieloos en ongedefinieerd.

CSS

Die dimensies en definities worden geregeld in CSS, Cascading Style Sheets. CSS is de opmaaktaal voor HTML. Hier krijgen kolommen en rijen hoogtes en breedtes, worden knoppen opgemaakt en worden lettertypen bepaald. Waar websites vroeger enkel uit losse HTML bestanden bestonden, is een gemiddelde website tegenwoordig opgebouwd in een CMS systeem. CMS staat voor Content Managing System. Dit is een systeem dat het eenvoudiger maakt om websites te onderhouden en beheren. Het CMS WordPress heeft onze voorkeur, vanwege gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid. Er zijn twee typen servers die ervoor zorgen dat gebruikers een website te zien krijgen: de FTP server (File Transfer Protocol) en de database server. Als een domeinnaam wordt ingetypt stuurt de webbrowser een verzoek naar de server. De server haalt de bestanden vanuit de FTP server en de data vanuit de database server. De server stuurt de relevante bestanden en data naar de browser, die alle puzzelstukjes in elkaar laat vallen. Surft de gebruiker naar een andere pagina? Dan wordt er weer een verzoek naar de server gestuurd, waarna de juiste informatie wordt opgestuurd en de pagina in de browser verschijnt.
Ook interessant

Nieuwsgierig geworden na het lezen van dit bericht? Bekijk hieronder een greep van onze andere nieuwsberichten.