Content builders in WordPress

Home / Blog / Content builders in WordPress

Content builders in WordPress
Content builders zijn een ware revolutie binnen WordPress. Ze bieden de mogelijkheid om pagina’s in blokken in te delen met diverse elementen. Content builders maken het makkelijker om een professioneel uitziende website te creëren door diverse kolommen te vullen met kant en klare elementen zoals tekstblokken, afbeeldingen, video’s, knoppen, Google Maps, social media enzovoort. Content Builders maken het toegankelijk voor mensen zonder enige programmeerkennis toch een mooie website te bouwen en onderhouden. In plaats van code, hoef je alleen nog maar ‘visuele’ blokken naar de pagina toe te slepen.

Klassieke WordPress editor

Zonder content builders is het creëren van nieuwe pagina’s een stuk ingewikkelder. WordPress geeft je in de klassieke editor 2 mogelijkheden. De eerst mogelijkheid is om teksten en afbeeldingen in te voeren welke vervolgens op de zelfde manier op je pagina komen te staan. Dit wordt ook wel Wysiwyg genoemd: What you see is what you get. De andere mogelijkheid is om de pagina in “html” te schrijven. Html is een ‘markup language’ en niet iedereen beheerst dit. Voor veel mensen is deze manier dus niet toegankelijk. Aangezien veel gebruikers hun pagina’s graag in kolommen indelen zijn bovengenoemde opties vaak niet gewild. Je kunt shortcodes gebruiken om deze kolommen alsnog te creëren, maar het overzicht wordt hierdoor vaak erg slecht. Een content builder helpt hierbij, een van de redenen waarom content builders erg geliefd zijn.

Waarom een content builder?

Content builders zijn in verhouding tot de standaard WordPress editor onwijs gebruiksvriendelijk. Ze maken het mogelijk om op een eenvoudige manier structuur in je pagina te krijgen en om dit overzichtelijk te houden. Je kunt pagina’s indelen in de structuur waarin jij jouw website het liefst zou zien. Vervolgens kun je je de lege structuur gaan vullen met elementen, deze elementen kunnen van alles zijn: tekstblokken, afbeeldingen, video’s, fotoalbums, social media, knoppen, Google Maps, veel gestelde vragen, recente blogberichten en ga zo maar door. Dit maakt het creëren van pagina’s toegankelijk voor mensen die verder geen voorkennis hebben met betrekking tot programmeren. Je kunt blok voor blok bepalen wat je hier in wilt zetten. Deze blokken kun je vervolgens simpel met je muis verslepen als je ze toch graag op een andere plek wilt hebben. Er zijn 3 soorten content builders:
  • Template builder
Met een template builder ontwikkel je op een eenvoudige manier een template (indeling) voor je pagina’s. Toch is deze methode achterhaald met betrekking tot de Page en de Front-end builder.
  • Page builder
Met deze builder maak je een indeling op de pagina’s zelf. Dit biedt veel vrijheid maar tegelijkertijd kun je deze indeling ook opslaan als template. Hierdoor kun je de indeling terug laten komen op verschillende pagina’s wat consistentie biedt.
  • Front-end builder
Bij de front-end builder bouw je de pagina op vanuit de voorkant. Dit houdt in dat je letterlijk naar je eigen website kijkt en daar op de mogelijkheid hebt om elementen te verslepen en toe te voegen. Deze builders zijn relatief nieuw maar worden in hoog tempo ontwikkeld.

Content builder plug-in

Er zijn verschillende manieren om een content builder te krijgen. Soms zitten deze in het thema, maar deze kun je ook krijgen als plug-in. Onze voorkeur gaat uit naar plug-ins. Het grootste voordeel aan het gebruiken van een plug-in als content builder, is dat wanneer je wisselt van thema je de zelfde content builder kunt blijven gebruiken. Nu hoef je dus niet al je pagina’s opnieuw op te bouwen en op te maken maar kun je alles laten zoals het was!
Ook interessant

Nieuwsgierig geworden na het lezen van dit bericht? Bekijk hieronder een greep van onze andere nieuwsberichten.