Denk je aan het starten van een blog, maar weet je nog niet hoe je dit moet aanpakken? Met deze 4 stappen is jouw blog snel online!
Stap 1: Kies een blogonderwerp
Allereerst is het belangrijk dat je weet waarover je gaat bloggen. Bedenk iets waar je blij van wordt en uren over kunt schrijven. Zijn dit reisverhalen, lifestyle of persoonlijke verhalen? Maak je onderwerp zo klein mogelijk. Een nichemarkt werkt voor een blog namelijk beter dan een mega breed onderwerp. Waarom? Omdat een breed onderwerp negen van de tien keer veel concurrentie heeft, waardoor je het jezelf erg lastig maakt om boven de bestaande (populaire) bloggers uit te steken in de zoekresultaten. Daarnaast is een te breed onderwerp lastig uit te diepen omdat er simpelweg teveel is om over te schrijven. Het ontbreken van materiaal kan de blog oppervlakkig doen overkomen.
Stap 2: Bedenk een passende naam en domeinnaam
Het bedenken van een passende (domein)naam is essentieel voor het opstarten van een blog. Denk goed na over op welke zoekwoorden jij gevonden wilt worden. Reisavonturenaustralie.nl is bijvoorbeeld veel specifieker dan Angeliquesvakantieblog.nl. Bovendien heb je met deze tactiek gelijk een streepje voor: zoekmachines weten jouw blog veel beter te vinden.
Stap 3: Kies een passend CMS
Het content managementsysteem dat jij kiest bepaalt voor een groot deel hoe makkelijk jij kunt werken. Sommige CMS-systemen vereisen veel meer technische kennis, andere hebben een lage instapdrempel en zijn juist zeer gebruiksvriendelijk.
Een WordPress website is aan te raden voor een blog. Dit CMS is zeer vriendelijk in gebruik en biedt daarnaast de mogelijkheid om (blog)artikelen op geplande tijdstippen te publiceren (ook tijdens je vakantie). Als blogger heb je dan de mogelijkheid om toch nog écht vakantie te vieren. Daarnaast kunnen lezers reacties onder je blogpost schrijven. Wel zo leuk om de meningen van jouw lezers te horen en actief mee te reageren om zo meer betrokkenheid te genereren.
Stap 4: Blog consequent en consistent
Naast een goed onderwerp is een
goede score op Google ook fijn. Hoe scoor je
SEO-technisch goed op Google?
De algoritmes van Google zetten steeds meer in op betrouwbaarheid en toegevoegde waarde van webpagina’s. Zorg dus dat de onderwerpen in jouw blog actueel en relevant zijn.
Consistentie en periodieke content is dus belangrijk. Bekijk wat haalbaar is voor jou en bouw eerst een archief met blogartikelen op. Op deze manier kun je consistent blijven. Je kunt beter één keer per week een goede blog posten dan drie blogartikelen van mindere kwaliteit. Kies altijd voor kwaliteit boven kwantiteit!