Internationale Internetdag
Het is internationale Internetdag! In dit blog lees je over Internet door de jaren heen en waar we zijn gekomen vanaf de lancering van het Internet.
Verdwalen en verzuipen
Zouden we niet allemaal verdwalen zonder Google Maps? Of worden natgeregend zonder Buienradar? Zodra we ergens mee zitten of een vraag hebben, weten we niet hoe snel we een websiteadres moeten intikken of een app moeten openen.
Dit klinkt natuurlijk grappig, maar eigenlijk zijn we in de loop der tijd erg afhankelijk geworden van websites en apps. Er zijn zoveel banen gebonden aan het internet. Zonder het internet zou Specialist in Websites bijvoorbeeld niet eens bestaan.
Het is daarom goed om jezelf af en toe af te vragen hoe je leven nu zou zijn als het internet niet bestond of zou verdwijnen. Wat zou je als eerste doen als alle servers uitvallen?
Internationale Internetdag
In het kader van Internationale Internetdag (zondag, 29 oktober) willen wij hierbij stilstaan. Het internet maakt ons leven namelijk een stuk makkelijker met apps, zoals de Reisplanner van de NS, maar heb je weleens nagedacht over de nadelen? Veel jongeren gaan bijvoorbeeld gebukt onder de druk van social media en het is een medium voor cyberpestkoppen. Aan de andere kant kan social media je bedrijf of merk wel weer promoten.
Geheime documenten
Zo zijn er nog meer voorbeelden. Denk eens wat verder en grootser. Nog niet zo lang geleden was WikiLeaks wereldnieuws. Iedereen was benieuwd naar de inhoud van alle geheime documenten, maar men vroeg zich ook af of we alles wel zouden moeten willen weten.
Privacy is ook een interessant onderwerp. Met de komst van het internet is het veel makkelijker geworden om informatie te delen met mensen van over de hele wereld. Positief, denk je waarschijnlijk in eerste instantie, maar dat hoeft dus niet altijd zo te zijn, want je persoonlijke gegevens liggen zo op straat.
Eerste internetconnectie
Wist je dat de eerste letters die verzonden werden via een internetconnectie de L en de O waren? Dat gebeurde in 1969 (op 29 oktober). Nadat de O werd ontvangen crashte het systeem. Een uur later kon het gehele woord worden verzonden: login.
Pretparken bouwen
Het heeft nog heel lang geduurd voordat we Pac-Man konden laten eten en pretparken konden bouwen. Pas in het begin van de jaren 80 is er een open netwerk ontstaan dat toegankelijk was voor iedereen. Maar toen Windows 95 werd gelanceerd ging het pas echt snel: tussen 1996 en 2008 is het aantal websites van 100.000 naar 162 miljoen gestegen.
Internet – positief of negatief?
Tegenwoordig heeft bijna iedereen toegang tot het internet. Ook ouderen hebben het nut ervan ontdekt en gebruiken het steeds meer. Waar houdt het op? We zijn op een punt gekomen dat veel mensen zich geen voorstelling kunnen maken van een leven zonder internet, omdat het zo normaal is geworden. Is dat nu een positieve ontwikkeling?
Het is positief totdat het negatief wordt. Onze tip: gebruik het internet voor je gemak en plezier, maar blijf goed nadenken en zoek de grens niet op. Tijdwinst door Google Maps is bijvoorbeeld positief, maar door een naaktfoto van je ex-vriendin op Facebook te plaatsen kun je iemand behoorlijk beschadigen.