Wat is een SSL-certificaat?

Home / Blog / Wat is een SSL-certificaat?

Wat is een SSL-certificaat?
een SSL-certificaat: het is een veelgehoorde term in de wereld van websites. We gaan er altijd vanuit dat de websites die we bezoeken veilig zijn, maar niets blijkt minder waar. Bijna de helft van de websites die wij bezoeken bieden helemaal geen beveiligde verbinding. Daarom gaan we in dit blog dieper in op de vraag: wat is een SSL-certificaat en welke voordelen haal je eruit?

Waar staat SSL voor?

SSL staat letterlijk voor Secure Sockets Layer. Een SSL-certificaat zorgt dus voor een beveiligde laag tussen een server en de webbrowser van de bezoeker van een website. Zo kunnen gegevens altijd veilig ingevuld en verzonden worden.

Hoe herken ik een SSL-certificaat?

Je herkent een SSL-certificaat aan het slotje en de combinatie HTTPS voor de URL. Je kunt een SSL-certificaat snel herkennen aan 3 zaken:
  1. Een gesloten slotje voor de URL van de webpagina
  2. Het voorvoegsel HTTPS voor de webpagina, waarin de S staat voor Secure
  3. Door op het groene slotje te klikken en te kiezen voor ‘Certificaat’ zie je uitgebreidere informatie, zoals waar het certificaat is aangeschaft.
Door op het groene slotje te klikken komt meer informatie over het SSL-certificaat beschikbaar.

Hoe werkt een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat biedt de mogelijkheid om alle data tussen de server en browser te versleutelen. Bij versleuteling wordt een datastroom aangepast. Zie het als een soort onderlinge afspraak tussen twee punten (bijvoorbeeld een browser en een server) over het onherkenbaar wijzigen van teksten of andere data volgens een afgesproken systeem. Dit afgesproken systeem noemen ze ook wel de sleutel. Alle data tussen de browser en de server die wordt onderschept, bijvoorbeeld door een hacker, zal onbruikbaar zijn door het ontbreken van de sleutel. De ontvanger heeft de sleutel wel en kan alle informatie daarom moeiteloos ontcijferen. In de praktijk gaat het er geavanceerder aan toe. Er vinden bijvoorbeeld verificatieprocessen plaats om te kunnen vaststellen of de datastroom daadwerkelijk van de juiste bron afkomstig is. Daarnaast moet de uitgifte van de sleutels veilig gebeuren en natuurlijk ook het installeren ervan. Daarom kun je dit het beste uitbesteden aan een specialist.

SSL-certificaat kopen

Online zijn er diverse aanbieders van SSL-certificaten, waarvan enkele zelfs gratis. De meningen over de gratis SSL-certificaten lopen uiteen. Sommigen noemen het schijnveiligheid, omdat het niet te controleren is of de sleutels ergens bekend zijn (uitgelekt). De data is dan keurig versleuteld, maar de hacker kan alsnog meekijken omdat ook hij de sleutel heeft. Wij bij Specialist in Websites nemen liever geen risico en gaan voor de meest betrouwbare (betaalde) certificaten. Zo zorgen wij voor een veilige website, waar bezoekers met een gerust hart kunnen rondneuzen. Iedereen kent inmiddels via de campagnes van de overheid en banken het ‘groene slotje’. Bezoekers letten hierop en ervaren een website zonder dit bekende slotje als onveilig. Dit kan een behoorlijke deuk in het vertrouwen in de website opleveren. Een website zonder SSL-certificaat kan er dus voor zorgen dat bezoekers eerder jouw website verlaten en zo raak jij potentiële klanten kwijt.

Hogere posities in Google zoekresultaten met SSL

Ook bij Google wordt veel waarde gehecht aan een veilige website. De autoriteit van je website wordt verhoogd door het hebben van een SSL-certificaat, waardoor je beter vindbaar wordt. Sterker nog: Google is van plan om websites zonder beveiligde verbinding op termijn volledig uit de zoekresultaten te verwijderen. Lees hier meer tips voor het verbeteren van de vindbaarheid van je website. Heb je hulp nodig bij het aanschaffen of installeren van een SSL-certificaat? Neem contact met ons op!  
Ook interessant

Nieuwsgierig geworden na het lezen van dit bericht? Bekijk hieronder een greep van onze andere nieuwsberichten.