Hoe werkt webhosting?

Home / Blog / Hoe werkt webhosting?

Hoe werkt webhosting?
Voor het aanbieden van webpagina’s gaat het erom dat de bestanden en de data die daar bij horen via het internet te bereiken zijn. Hiervoor worden servers gebruikt. Servers zijn computers die zijn geoptimaliseerd voor het verwerken van aanvragen en het uploaden van bestanden en data. In de wereld van webhosting zijn twee onderwerpen bovengemiddeld belangrijk: beveiliging en uptime.

Beveiliging

Beveiliging is erg belangrijk omdat webhosting zeer gevoelige informatie kunnen bevatten. Denk aan persoonlijke, medische of financiële gegevens van klanten. Ook de scripts zelf kunnen zeer vertrouwelijk zijn omdat deze inzicht bieden in bedrijfsprocessen. Voor servers is het dus belangrijk dat alleen de informatie die voor een gebruiker interessant is beschikbaar wordt gemaakt. De gevoelige informatie moet verstopt blijven. Hiervoor worden poorten gebruikt. Een poort van een server is een ingang of uitgang voor informatie. Voor het verlenen van toegang of het verbieden van toegang kunnen poorten open of dicht worden gezet. Dit doet men met een firewall.

Uptime

Uptime is de tijdsduur gedurende waarop een server zijn informatie online kan aanbieden. Er zijn allerlei methoden om uptime te verhogen. Bijvoorbeeld door servers dubbel uit te voeren. Bij het uitvallen van de ene server kan de andere het overnemen. Nadeel hiervan is dat servers relatief duur zijn en een gemiddelde website nog geen 1% van de capaciteit van een server aanspreekt. Er zijn tegenwoordig echter interessantere methoden beschikbaar om uptime te garanderen, waaronder virtuele backup systemen die kunnen inspringen.
Ook interessant

Nieuwsgierig geworden na het lezen van dit bericht? Bekijk hieronder een greep van onze andere nieuwsberichten.