Het nut van cache

Home / Blog / Het nut van cache

Het nut van cache
Cache is het opslaan van tijdelijke bestanden om het gebruik van een programma of website sneller te maken. In dit blog lees je meer over hoe cache werkt.

Wat is cache?

Cache is het opslaan van tijdelijke bestanden om het gebruik van een programma of website sneller te maken. Bij een website komt het er in de praktijk op neer dat bepaalde bestanden, bijvoorbeeld afbeeldingen, worden opgeslagen op de computer van een gebruiker. Op deze manier hoeft de gebruiker de volgende keer bij het bezoeken van de website geen of minder bestanden te downloaden.

Maar wat is het nut van caching? De browser laadt de webpagina sneller. Dit voorbeeld geeft ook gelijk een nadeel aan van caching. Het geeft alleen voordelen voor terugkerende gebruikers. Het is dus nog steeds van belang dat de website zo veel mogelijk geoptimaliseerd is.

Caching & CSS

Ook moet er rekening gehouden worden met het feit dat caching bepaalde wijzigingen aan de website kan verhullen. Dit gebeurt vaak met stylesheets, de bestanden waarin de opmaak van een website geregeld wordt. Aangepaste kleuren kunnen door het verschillen van de caching bestanden bij terugkerende bezoekers niet zichtbaar zijn. Bespaar je het zoekwerk en leeg even je browser cache als je een identiek probleem tegenkomt. Soms kunnen plugins ook het verschonen van caching bestanden forceren door in de plugin instellingen de cache te legen. Cache activeren binnen je eigen website kan vrij gemakkelijk. Zeker bij WordPress. In ons artikel over handige plugins kun je vinden welke plugin wij aanraden voor het inschakelen van caching.
Ook interessant

Nieuwsgierig geworden na het lezen van dit bericht? Bekijk hieronder een greep van onze andere nieuwsberichten.