Domeinnaamfraude herkennen, voorkomen en tegengaan

Home / Blog / Domeinnaamfraude herkennen, voorkomen en tegengaan

Domeinnaamfraude herkennen, voorkomen en tegengaan
Heb jij een website of webshop? Dan kun je slachtoffer worden van domeinnaamfraude. Je wordt dan telefonisch of per e-mail benaderd over jouw domeinnaam of een domeinnaam die daarop lijkt. Zij doen je een aanbieding om een domeinnaam te registreren tegen een veel te hoog tarief, of een nota voor diensten die je niet hebt afgenomen. Het zijn voorbeelden van fraude. Hoe herken je pogingen tot domeinnaamfraude en wat kun je doen als het jou overkomt?

Wat is domeinnaamfraude?

Bij domeinnaamfraude wordt een ondernemer benaderd door een onbekende hostingpartij. Dat gebeurt via e-mail of telefonisch. Het ‘hostingbedrijf’ zegt dat iemand anders een domeinnaam wil registreren die wel erg lijkt op die van de ondernemer. Of het gaat om dezelfde naam onder een andere extensie, zoals .eu, .info of .com. De benaderde ondernemer kan dit voorkomen door zelf die variant te laten registreren, via dezelfde hostingpartij. Dat moet dan wel direct gebeuren. De registratie vindt echt plaats, maar wel tegen veel hogere kosten dan een registratie bij de eigen hostingaanbieder. Domeinnaamfraude vindt plaats met verschillende extensies

Hoe herken ik domeinnaamfraude?

Je wordt benaderd door iemand die zich voordoet als werknemer van een bedrijf, met de mededeling dat iemand anders jouw domeinnaam met een andere extensie wil laten registreren. De beller zegt dat hij verplicht is om jou hiervan op de hoogte te stellen. Je moet snel handelen om de domeinnaam in handen te krijgen.

Hoe voorkom ik domeinnaamfraude?

Wat je kunt doen om domeinnaamfraude te voorkomen:
  • Laat je niet onder druk zetten en neem geen overhaaste beslissingen. Twijfel je, vraag dan of het bedrijf op een later moment terugbelt. In de tussentijd kun je een aantal zaken controleren: kijk op websites zoals Fraudehelpdesk.nl of er een vermelding is van het betreffende bedrijf. Typ de naam van het bedrijf in op Google en zie wat je over het bedrijf kunt vinden. Als het een bedrijf is dat wel vaker misleidt, dan is hier vaak wat over te vinden op het internet.
  • Ga nooit zomaar akkoord met een voorstel. De kans is groot dat je teveel betaalt.
  • Neem contact op met jouw eigen hostingbedrijf en vraag bij hen de prijs voor de domeinnaam op.
  • Overweeg of het een risico is als jouw domeinnaam met andere extensies verschijnt. Zo ja, laat dan bij voorbaat relevante domeinnamen/extensies vastleggen.

Ik ben de dupe van domeinnaamfraude, wat nu?

Je bent ingegaan op het aanbod om jouw domeinnaam met een andere extensie vast te leggen tegen een hoge prijs. Indien je je misleid voelt, raadt de Fraudehelpdesk aan verweer te voeren via een aangetekende brief of aangetekende e-mail. Hierin laat je weten dat je het oneens bent met de gang van zaken en vooral waarom. Doorloop de volgende stappen:
  • Verstuur jouw verweer altijd via de aangetekende post of aangetekende e-mail. Zo kun je aantonen dat je moeite hebt gedaan om het bureau jouw standpunten mede te delen.
  • Zet nooit je handtekening op jouw correspondentie, dit om eventueel misbruik te voorkomen.
  • Lees goed de algemene voorwaarden en de getekende offerte/opdrachtbevestiging. Soms is het mogelijk om binnen enkele dagen (soms in slechts 24 uur) de overeenkomst alsnog te annuleren.
  • Een mondeling akkoord is rechtsgeldig. Als een onbevoegd persoon het mondelinge akkoord heeft gegeven, is er in eerste instantie geen rechtsgeldige overeenkomst tot stand gekomen. Raadzaam is om desondanks toch verweer te voeren.
  • Je kunt de overeenkomst wellicht vernietigen op grond van bedrog en/of dwaling. Onderbouw goed waarom je vindt dat hiervan sprake is.
  • Het acquisitiebureau kan naar de rechter stappen zodat de rechter over de kwestie kan oordelen. Rechters oordelen zeer divers in deze zaken. Het is van groot belang dat je altijd goed schriftelijk verweer hebt gevoerd en een actieve houding hebt aangenomen in de zaak.
  • Als je (aangetekende) brieven of e-mails van het acquisitiebureau of advertentiebureau hebt ontvangen en je reageert daar niet of pas heel laat op, is de kans groot dat de rechter jou in het ongelijk zal stellen.
De spooknota gaat vaak om kleinere bedragen

Spooknota

Een spooknota is een misleidende aanbieding voor bijvoorbeeld een domeinnaamregistratie, een zoekmachinevermelding of een contributie. Het gaat hierbij om een aanbieding die eruitziet als een factuur. Hiermee probeert de misleider een betaling uit te lokken. Vaak geven deze spooknota’s de indruk dat het om een verlenging gaat. Spooknota’s worden in grote hoeveelheden verzonden. Meestal gaat het om bedragen tussen de € 10 en € 250. De fraudeur gokt erop dat je niet goed oplet en betaalt, omdat het een relatief klein bedrag is. Als je de kleine lettertjes van een spooknota leest, kom je erachter dat de brief geen factuur is, maar een offerte. Er is dus helemaal geen betaalverplichting. Check een onbekende nota dus altijd goed voordat je betaalt. Vermoed je fraude, controleer dan altijd of dit inderdaad een dienst is waarvoor je een overeenkomst hebt gesloten en betaal niet blind een factuur waarvan je niet zeker bent. Twijfel je? Dan kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag verder.
Ook interessant

Nieuwsgierig geworden na het lezen van dit bericht? Bekijk hieronder een greep van onze andere nieuwsberichten.